четверг, 7 мая 2020 г.

Війна. Перемога. Пам’ять


В рамках обласної культурно- просвітницької акції «Війна. Перемога. Пам’ять». До 75- річчя з Дня Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні.
ПЕТЯ РУСАКОВ І ВАНЯ ЗОЛОТОВЕРХ
    

 Привели його на світанні
У багнюці всього, у крові
 Захлиналися постріли дальні,
І дрижали бліді вартові.
Мов примари, гойдалися тіні,
 На колисках скуйовджених віт.
І було партизану-хлопчині
 Вісімнадцять – не більше – літ.

Яскраву сторінку в літопис партизанського руху Сумщини вписали юні  партизани Ваня Золотоверх і Петя Русаков із хутора Гущі (зараз це Потопиха, що за селом Подільки).  Хлопці поклялися у вірності своєму народу і допомагали партизанам: розповсюджували листівки, новини з фронту, допомагали переносити зброю, вели розвідувальну роботу, добували безцінну інформацію про ворога. Петю Русакова закатували фашисти і кинули помирати в рідній хаті, він помер на руках у матері. Ваню Золотоверха після довгих допитів, мордувань і знущань кинули під лід.  Так загинули юні месники з хутора Гущі. Вони загинули, як герої. Спочатку було встановлено пам’ятник юним месникам. Зараз на тому місці встановлено обеліск, до якого часто приходять учні й односельці.Юними вони прийшли до нас через роки, навіки лишився юним світ, який вони любили, який творили і відстояли і який передали нам, живим, у спадщину .
Ми ніколи не забудемо героїв партизанського руху. Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України. Вшануймо хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто віддав своє життя за нашу рідну землю.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий